Boeren én Natuur/Milieu/Klimaat kan dat samen? Ja hoor, natuurlijk kan dat!

Ook tijdens de vakantie is mij natuurlijk het stikstofdebat en het boeren protest dat daarop volgde niet ontgaan. De vraag waar mijn sympathie ligt is gemakkelijk te beantwoorden: Bij beide!

Geboren en getogen in het Oosten van het land ken ik vele boerenjongens en-meiden en hun gezinnen. Prima mensen die hard werken en flink feest kunnen vieren op kermissen en braderieën binnen de eigen kring. Geen kwaad woord over boeren en hun inborst. Ze hebben een groot hart voor zowel hun bedrijf, hun dieren als wel ook het milieu en de natuur.

Tevens ben ik als lichtwerker verbonden met de natuur en als zodanig begaan met het klimaat in het algemeen en de Nederlandse natuur in het bijzonder. Ook ik snap dat het alsmaar uitbreiden en groter worden van de veestapel met de bijbehorende uitstoot niet door kan gaan.

Jarenlang rezen de bomen ten hemel en moesten boeren groter en groter. Velen zijn meegegaan met de alsmaar groter wordende bureaucratie en wetgeving en hebben zich hier keurig aan gehouden. Nu dreigt onteigening en ik kan me de levensgrote frustratie zeer goed voorstellen.

Aan de andere kant snapt iedereen met een goed werkend boerenverstand dat megastallen zoals in Gelderse Vallei en De Peel zullen moeten inkrimpen in de alsmaar minder wordende natuurcultuurgebieden van ons kleine landje. De alsmaar razende consumeerder lijkt nog hectischer geworden nu de via het vaccin verkalkte pijnappelklier nog minder verbinding maakt met het universum

Neem ik de ontstane situatie de politiek kwalijk? Ten dele. De Natura 2000 zijn niet al te slim in kaart gebracht en ons uitleveren aan de door niemand gekozen EU blijkt steeds meer een gigantische blunder te zijn geweest.

Daar komt bij dat bijna niemand in Nederland nog vertrouwen heeft in de politiek. Na Groningen, Toeslagenschandaal, Vermiste Kinderen, de Giga-Inflatie met stijgende prijzen voor energie en brandstof en het Coronadebacle waarin wij Naturals ten koste van het regime alsmaar meer en steeds weer het gelijk aan onze zijde krijgen. De WEF-Agenda 2030 als achterliggende agenda voor alle chaos, heeft zijn weerslag.

Er is één grote hoofdschuldige die ik wel wil benoemen en dat is de #Rabobank. De voormalige Boerenleenbank (whats in name) liet boeren geloven dat de bomen ten hemel rezen en hield ze de één na de andere grote worst voor. Met alle gevolgen van dien. Wat was het een genoegen deze hypocriet deugende geldwolven met hun gutmensch carbon footprint achter me te laten.

Oké dan naar de oplossing. Ik schreef er kort geleden al een blog over. Je kunt het hier lezen.

Fijn weekend!