Braaf

Braaf vind ik een raar woord. Braaf, wanneer zeg je dat nou? Je zegt het niet tegen een kind dat goed zijn best doet. Je zegt niet: 'Braaf je huiswerk gedaan.' Ook zeg je het niet tegen een werknemer in een functioneringsgesprek.: 'Je heb echt braaf gewerkt de afgelopen tijd' 

Je hoort het woord braaf het meest als een baasje van een hond het dier aait nadat deze iets heeft gedaan wat hem is opgedragen. En het gekke is dat het niet uitmaakt wat de opdracht was. Je hond achtereen bal aan laten rennen en deze terug laten brengen is braaf. De hond denkt er niet bij na. Hij doet het gewoon en is braaf. Het belangrijkste voor de hond is de beloning. Hij wordt beloond met voedsel. Hij is afhankelijk gemaakt van de baas die hem voedsel onthoudt als hij niet braaf is. De hond denkt er geen moment aan dat hij de beloning ook eens ergens anders zou kunnen krijgen.

Braaf duidt altijd onderdanigheid aan en daarom gebruiken we het niet tussen mensen onderling. Het grote verschil tussen dieren en mensen is natuurlijk dat mensen zelf ook na kunnen denken. Dieren voeren ook zinloze opdrachten braaf uit. Mensen over het algemeen niet. Een opdracht moet wel zin hebben, anders doen we er gewoon niet aan mee.

Ik moest denken aan het woord braaf toen Ernst Kuipers morrend moest toegeven dat bij de huidige maatregelen het CTB maximaal 5% demping van het R-getal zou opleveren. Hij vond dat nog steeds significant. Hij maakte echter wel een denkfout.

Hij verwacht dat ondernemers met dit percentage nu nog steeds braaf de QR-pas zouden gaan checken. Hij verwacht ook dat gasten/cliënten nog steeds met een dergelijk laag effect zonder morren de smartphone zouden trekken.

Vergeet het maar Ernst. Mensen zijn alleen zo lang braaf als ze het nut van iets inzien. En maximaal 5% nut in ruil voor het overleggen van medische gegevens, het schenden van het grondrecht op persoonlijke integriteit is gewoonweg te weinig. Zeker als ze weten dat de beloning ergens anders veel hoger is.

Daarom zullen horecaondernemers die ook genoeg hebben van braaf zijn en het CTB laten voor wat het is in de aankomende tijd de beste zaken doen. Zullen zij die het minst braaf zijn de leukste feestjes en party's hebben. Zullen de zalen van theaters die hun voorstellingen gewoon door laten lopen tot ze af zijn -ook na 22:00 uur- de meeste bezoekers trekken. 

De beloning die ondernemers krijgen in de de vorm van voldoening en eenvoudigweg meer omzet dan bij welke regeling van het regime dan ook is gewoon hoger. Zij die werken zonder CTB zullen de hoogste beloning ontvangen! Dus kiest men daarvoor.

Kortom: Braaf zijn is voor dieren. Niet voor mensen. Wen er maar aan Ernst en Mark.