De tijd van goeroes die Godje spelen en hun Jezus-complex projecteren is voorbij

'Het onderrichten van spiritualiteit is een vak' zo schreef een coach en auteur onlangs letterlijk in een commentaar. Zichzelf bloedserieus nemend, zonder enige zelfspot en geen oog voor de eigen blinde vlek, het deel dat bevestiging en aandacht nodig heeft. De quote is daarbij onjuist. Iedereen is immers in spirit en echte transformatie vindt niet in de buitenwereld maar binnenin ieder mens zelf plaats.

Zeker op Facebook in mijn gitaarperiode deed ik het zelf en daarom herken ik het zo goed. Posten met het eigen ijdele hoofd, eigen processen en eigen prestaties er altijd bij. De drang naar likes, duimpjes en, sinds ze er zijn, enkel nog hartjes. En een laagje dieper de zucht naar aandacht, bevestiging, erkenning, succes.

Nu ik zoveel podcasts heb gemaakt met oprecht mooie mensen, ben ik me ook eens wat gaan verdiepen in de wereld van de spirituele business. Is het daar zuiver en authentiek?

Nee, dat is het niet. De misleiding van het zelf van zogenaamde coaches en meesters, die spiritualiteit als verdienmodel gebruiken is groot. Anders dan de mensen die ik spreek, zijn ze te veel in zichzelf gaan geloven; daarbij de zeepbel blijvend opgeblazen met onechtheid en steeds meeslepender programma-titels. Intussen dikke businesses onderhoudend.

Nogmaals, ik herken het. En begrijp me goed. Ik heb niets tegen goed geld verdienen in het systeem, maar zeg dat dan gewoon. Zeg gewoon eerlijk dat je dit niet (alleen) voor de ander doet, maar zeker ook voor jezelf. Nu komt het niet vanuit zuiverheid en authenticiteit. Met name niet van zij die denken dat ze vrijuit gaan, maar zelf intussen de grootste blinde vlek hebben.

Confronterende spiegels zijn nodig om zij die zichzelf als meester, coach of goeroe hebben opgehemeld, met de voeten terug op de aarde te zetten. De weg naar zuiverheid en oprechtheid begint door het eigen hoofd niet bij iedere post te plaatsen en geïnteresseerd in plaats van continue interessant te willen zijn. Eerlijkheid en oprechtheid duren uiteindelijk het langst, dus veel van deze coaches en meesters zullen van hun voetstuk vallen, zij die er in mee zijn gegaan ontheemd achterlatend.

Het goede nieuws is daarbij dat de daadwerkelijke transformatie waar men naar op zoek is, zonder bergen met geld te kosten, daarna eindelijk echt kan beginnen.