Fulltime van het leven genieten - Je verleden van je af laten vallen alsof je je eraan brandt.

Veel mensen lopen bewust dan wel onbewust met een enorme rugzak door het leven. In die rugzak zitten allerlei gebeurtenissen die niet verwerkt dan wel losgelaten zijn. Om fulltime van het leven te genieten is het nodig deze rugzak zo leeg en licht mogelijk te maken.

Is dat gemakkelijk? Nee, niet altijd. Er gebeuren dingen in de levens van mensen die bijna onmogelijk schijnen om overheen te komen. Toch zijn er die het wel lukt. Bijvoorbeeld overlevenden van de Holocaust die alles waren kwijt geraakt inclusief hun familie  en die het toch lukte een zinvol bestaan op te bouwen met plaats voor vreugde en optimisme.

Het zijn soms zeer ingrijpende gebeurtenissen en voorvallen die moeten worden losgelaten. Vergeven is daarbij het sleutelwoord. Vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf. Niet vergeven van de ander is namelijk zelf gif innemen en hopen dat de ander eraan doodgaat. Misschien heb je zelf iets gedaan waardoor je met een schuldgevoel blijft rondlopen. Zorg dan dat je er vanaf komt. Er zijn voor beide invalshoeken vele mooie therapieën die kunnen helpen.

Veel vaker zijn het 'kleine' zaken die bewust of onbewust zijn blijven hangen. Misschien kreeg je niet genoeg aandacht thuis of op school. Misschien werd je gepest. Misschien had je het gevoel dat je het nooit goed kon doen of het nooit goed genoeg was. Misschien is er ooit iets voorgevallen in het verleden waar je maar niet overheen kunt stappen. Misschien verlang je naar excuses waarvan je al weet dat ze nooit zullen komen. Uiteindelijk zul je de keuze moeten maken: Wil ik gelijk hebben of gelukkig zijn? Wat daarbij helpt is deze gedachte: De beste wraak is altijd zelf zo goed mogelijk verder leven.

Begrijp me goed. Ik ben geen amateur-psycholoog. Het zijn zomaar wat bespiegelingen van een fulltime levensgenieter die het zelf allemaal heeft meegemaakt en achter zich heeft gelaten.

Misschien ook een goed idee voor jou om ermee aan de slag te gaan op weg naar Fulltime van het Leven Genieten!

Fijne dag!