Gezond Egoïsme. Leer Néé te zeggen!

De term Gezond Egöïsme las ik ooit van Jeffrey Weinberg en is me bijgebleven. Het is namelijk extreem belangrijk als je een leven wilt creëren zoals jij het voor ogen hebt. En niet een leven dat anderen voor je uit hebben gestippeld of hebben bedacht.
 
Eén van de allerbelangrijkste vaardigheden als je wilt Resetten naar Balans in Jezelf is dan ook Néé zeggen. Néé zeggen geeft je de vrijheid om te doen wat jíj wil en niet wat de ander je opdraagt. Nee zeggen kan en doe je niet altijd en ook niet altijd hardop. Soms is het beter gewoon net te doen alsof je meedoet en enkel in jezelf Nee te zeggen. Dan speel je het spelletje mee. Want je bent geen Strijder, want een Strijder Strijdt. Je bent een Krijger, want een Krijger -juist!- Krijgt. Tegen wie zeg je Néé?
 
1. Overheid en supranationale organisaties
We ontkomen er in een democratie niet aan dat we leven in een land dat onder bestuur staat van volksvertegenwoordigers, bestuurders en steeds mee ook supranationale organisaties als EU, WEF, NAVO, WHO et cetera.

Dat gaat natuurlijk in democratieën niet zomaar. Daar is de steun voor nodig. Toch blijft het belangrijk je eigen koers te blijven varen. Uiteraard legaal. Je oren enkel laten hangen hetgeen er voor je beslist wordt in Den Haag, Davos, Brussel en Geneve is gegarandeerd een ticket naa onbalans. Datzelfde geldt als je alles wat wordt aangeboden door Mainstream Media en hetgeen geopperd wordt aan talkshowtafels voor lief neemt. Maak je eigen afwegingen en durf Nee te zeggen. als het voor jou niet uitkomt of niet goed voelt, zelfs tegen hetgeen zogenaamde experts beweren. Maar al te vaak wordt angst als drukmiddel beschouwd. Angst voor oorlog, voor een virus, voor klimaatverandering. Neem tot je wat je wilt en leg naast je neer waar je niets mee kan. Blijf in ten allen tijde balans. Niemand heeft er tenslotte wat aan als jij braaf doet wat er wordt gezegd en daarbij als een dood vogeltje door het leven gaat.  
 
2. Zogenaamd belangrijke anderen

Lag het eerste punt misschien nog dicht bij wat je al wist en geloofde, nee zeggen tegen zogenaamd belangrijke anderen is vaak een stuk ingewikkelder. Wie herinnert zich niet de felle discussies die er waren in Corona-tijd. Misschien heb je zelf wel een aanvaring gehad met vrienden of familie. En misschien heb je toen voor de lieve vrede gekozen. Het kan ook zijn dat je op je werk hetzelfde tegenkwam.
 
*Vrienden, familie, werk
Het lukt bij vrienden, familie en werk vanwege de noodzakelijke inkomsten niet altijd om direct Néé te zeggen. Soms is een leugentje om bestwil beter. En toch moet je ervoor opassen dat je je niet laat ringeloren. Als je gaat Resetten naar Balans in Jezelf, blijf je je eigen plan trekken. Ook als belangrijke anderen het liever anders hadden gezien. NB Je kunt het misschien niet altijd hardop zeggen, dan is Ja zeggen en Néé doen is, al voel je je daar misschien niet lekker onder, toch de beste optie.

*Alternatieve media
Nog even inhakend op punt 1 is het ook belangrijk Néé te duren zeggen tegen de zij die juist ageren tegen het huidige narratief. Daarvoor geldt exact hetzelfde. Ook daar wordt gehandeld vanuit angst. De andere kant van angst, de angst om je vrijheid te verliezen. En alhoewel deze wellicht reëel is, blijft angst ook dan een slechte raadgever, Een tweede reden om ook hier Néé te zeggen is trouwens gewoonweg omdat het op dat moment niet past bij hoe jij je leven wilt leiden.
 
*Werk
Néé zeggen tegen collega's of zelfs je leidinggevende kan soms nodig zijn. Als je helemaal in een hoek wordt gedrukt en enkel nog ja en amen moet knikken en dansen naar de pijpen van de baas, zeg dan gewoon nee. En als het helemaal niet anders kan, denk dan eens na om voor jezelf te beginnen. Een eigen bedrijf is een fantastische manier om sneller van het leven te gaan en blijven genieten!
 
*Whoo-whoo
Een laatste bulletpoint en voorbeeld van belangrijke anderen zet ik graag bij de kerken en zogenaamde spirituele leermeesters. Uiteraard is er niets mis met het vinden van houvast door bijvoorbeeld zondag naar de kerk te gaan en/of ieder dag te mediteren. Pas op dat je in de wirwar en kluwen van aanbod niet jezelf verliest in whoo-whoo. Dat is namelijk iets heel anders dan echte zelfrealisatie.
 
3. Jezelf
 
Als je jezelf Reset naar Balans, moet je soms ook Néé zeggen tegen jezelf. Het vraagt namelijk de drie D's van je: Drive, Discipline en Doorzettingsvermogen.
 
Zo heb je bijvoorbeeld als je een fijn en lang leven wilt hebben, een gezond lichaam nodig. En dat betekent dat je je lichaam als voertuig door het leven goed onderhoudt. Genoeg beweging, goede voeding, en ook bijvoorbeeld een gezonde mindset en een gezonde manier van omgaan met emoties.
 
Het betekent dan ook Néé zeggen tegen te veel eten, tegen ongezond voedsel. Néé zeggen tegen de hele dag in de bank hangen of te lang in bed. Néé zeggen tegen de opkomende boosheid en deze afreageren tegen de eerste de beste die je tegenkomt.
 
Neé zeggen tegen je interne criticus die -met de beste bedoelingen- jou tegen wil houden en wil houden waar je bent. Het betekent jezelf leren matigen en ook iedere dag op te peppen er het beste van te maken en weer een stap te maken richting een leven lang genieten.
 
Een lange les en een belangrijke. Zoals je leest is het nogal wat om te leren Néé te zeggen. Toch is het misschien ook wel gemakkelijker dan het lijkt. En de vrijheid die het je geeft is onbetaalbaar en geeft een heerlijk gevoel, Ga ervoor en maak vandaag nog een start, Kies jouw punt waarop Néé zeggen nu het meest belangrijk voor je is. Kies ook de manier waarop je dat gaat doen zorgvuldig. Dat hoeft niet altijd hardop. Je kunt ook door daden laten zien zien dat je Néé zegt. Of door een andere opstelling. Kies wat bij jou past en doe je voordeel met dat belangrijke woordje: NÉÉ!


➤Afspraak maken voor 1:1 Coachingsessie ➤