Herken Jouw Verdedigingsmechanisme(n)

Er zijn verschillende persoonlijkheidsmodellen die ons in staat stellen de diepten van de menselijke psyche te verkennen. Een van de meest boeiende zijn de verdedigingsmechanismen die deze negen persoonlijkheidstypen hanteren als een vorm van zelfbescherming.

Deze verdedigingsmechanismen zijn complexe psychologische reacties op stress, angst en innerlijke conflicten. Ze vormen de kern van hoe elk persoonlijkheidstype de wereld benadert en zichzelf beschermt tegen pijn en onzekerheid.

De Perfectionist: Reactieformatie. Innerlijke conflicten en onzekerheden verbergen door zichzelf te presenteren als perfect, correct en ethisch.

De Helper: Projectie. Eigen behoeften en emoties ontkennen door zich te richten op het helpen en ondersteunen van anderen, vaak in de hoop waardering en erkenning te krijgen.

De Presteerder: Identificatie. Identificeren met succesvolle en prestigieuze beelden om het eigen gevoel van eigenwaarde te versterken en angsten voor mislukking te vermijden.

De Individualist: Introjectie. Internaliseren van emoties en ervaringen, vaak gericht op het benadrukken van hun uniciteit en diepe innerlijke wereld.

De Waarnemer: Isolatie. Terug trekken in de innerlijke wereld en vermijden van directe emotionele betrokkenheid om te beschermen tegen overweldiging en inbreuk op hun persoonlijke ruimte.

De Loyalist: Projectie. Angsten en onzekerheden op anderen projecteren en tegelijkertijd trouw en steun zoeken om zich veilig te voelen.

De Enthousiasteling: Rationalisatie. Vermijden van negatieve emoties en pijnlijke realiteiten door zich te richten op plezier, afleiding en nieuwe ervaringen.

De Baas: Ontkenning. Eigen kwetsbaarheid en afhankelijkheid ontkennen door kracht, controle en dominantie te tonen.

De Bemiddelaar: Terugtrekking. Conflicten en confrontaties vermijden door zich terug te trekken in hun innerlijke wereld en hun eigen behoeften en verlangens te negeren.

Het begrijpen van deze verdedigingsmechanismen biedt niet alleen inzicht in onze eigen gedragspatronen, maar ook in die van anderen. Het stelt ons in staat om diepgaandere, meer empathische relaties op te bouwen en compassie te tonen voor de manieren waarop mensen zichzelf beschermen tegen de uitdagingen van het leven.

Het opent de deur naar zelfontdekking, groei en diepgaand begrip van de menselijke natuur. Het biedt een pad naar zelfkennis en emotionele bevrijding, waardoor we meer in harmonie kunnen leven met onszelf en anderen.

Herken jij jezelf in één of meerdere mechanismen?


➤Afspraak maken voor 1:1 Coachingsessie ➤