Het succes van Max en De Wet van Jante

Het succes van Max en De Wet van Jante

Het hele land is in de ban van Max Verstappen, die op het moment dat ik dit schrijf vanmiddag wereldkampioen in de Formule 1 kan worden. En of dat nou lukt of niet, succes heeft Max hoe dan ook.

Velen zijn dan ook fan van Max en nog veel meer zijn het gaandeweg zijn succes geworden. Want zoals Herman Brood en Hennie Vrienten al gezamenlijk zongen: "Als je wint, heb je vrienden."

Nou lijkt winnen en dus succes eenvoudig, maar dat is het natuurlijk niet. Er zitten vele keiharde trainingsuren achter ieder succes én belangrijker misschien nog wel: Vele ontzeggingen van normaal menselijk contact, geluk, samenzijn en plezier.

Wat succes voor ieder individu inhoudt is zeer divers. Voor Max is het wereldkampioen F1 worden, voor de ander een geitenboerderij, een wereldreis, een mooi gezin of minister VWS worden om maar eens een dwarsstraat te noemen.

Én succes hebben heeft altijd een prijs.. En ieder kan alleen voor zichzelf bepalen welke prijs hij/zij wel/niet wil betalen.

In de Achterhoek, waar ik geboren en getogen ben is de prijs die je betaalt voor succes vrijwel geheel terug te vinden in 'De Wet van Jante' Laten we Wikipedia er even bij pakken:

'De Wet van Jante is een gedragscode bestaande uit tien regels, waarmee Aksel Sandelmose de typische bekrompenheid van de Scandinavische mentaliteit beschreef. Grondgedachte van de Wet van Jante is: Je mag je kop niet boven het maaiveld uitsteken.'

De tien regels zijn allemaal een variatie op hetzelfde thema en worden als een eenheid gezien. De regels zijn:

Je moet niet denken dat je speciaal bent.

Je moet niet denken dat je gelijk bent aan ons.

Je moet niet denken dat je slimmer bent dan wij.

Je moet je niet inbeelden dat je beter bent dan wij.

Je moet niet denken dat je meer weet dan wij.

Je moet niet denken dat je meer bent dan wij.

Je moet niet denken dat je deugt.

Je moet niet om ons lachen.

Je moet niet denken dat iemand om je geeft.

Je moet niet denken dat je ons wat kunt leren.

Een ieder die succes heeft, heeft/krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Ook ik. Kan niet anders. Én succes heeft een prijs die bijna altijd in meer of mindere mate geldt voor één of meerdere regels van De Wet van Jante.

Voor succes móét (niet mag, maar móét) je je hoofd namelijk boven het maaiveld uitsteken. Of zoals ik ooit van een connectie leerde die zelf miljonair is: "Wil je succes? Kijk naar de massa en doe dat niet!"

En dat doe ik al zo'n 45 jaar. Met veel succes! Zonder aanziens des persoons en zonder dat het me ook maar iets uitmaakt wat de ander van me vindt. Compliment? Natuurlijk leuk! Afwijzing? Geen enkel probleem. Iedereen mag van mij vinden wat ie wil.

Wil je ook succes, wapen je dan tegen de Wet van Jante en zorg dat je er ongevoelig voor wordt.

Het is bijna 14:00 uur. Snel de TV aan! Want ook al weet ik helemaal niets van autosport en kijk ik normaal nooit: Ik houd wel zeer van het observeren en bekijken van succes!