Je kunt niet alles controleren wat er gebeurt. Je kunt wel altijd controleren hoe je daar mee omgaat.

Je kunt niet alles controleren wat er gebeurt. Je kunt wel altijd controleren hoe je daar mee omgaat.

We leven in een vreemde én wmb ook interessante tijd. Een tijd waarin zaken zeer snel veranderen. Een typerend voorbeeld rond hét overall thema: Met boosters, schnitzellockdowns zijn de gevaccineerden van vandaag, de ongevaccineerden van morgen. Zo snel gaat het.

Kortom: Het nieuwe is er al en als je goed kijkt zie je dat ook duidelijk. Het oude neemt nog met heel veel lawaai afscheid. En dát merken we allemaal.

Het geeft –zo merkte ik de afgelopen weken toen ik mij uitliet hier over dit thema- velen een machteloos gevoel. Het gevoel geen controle meer te hebben, omdat er voor ze wordt beslist. De vraag is, is dat wel zo?

Het antwoord is ja en vooral ook nee! Laten we ze beide doornemen:

Ja. Het is zo dat er beslissingen worden genomen waardoor vrijheden worden ingeperkt. Dat komt door een virus dat rondgaat over de wereld. En als je verantwoordelijk bent, moet je daar wat mee. Als je minister bent of burgemeester moet je je verantwoordelijkheid nemen en maatregelen nemen. Dat is voorwaar niet gemakkelijk. Zelf was ik jaren eindverantwoordelijk op basisscholen en dat is geen sinecure.

Betekent dat dan dat je het eens bent met die maatregelen André? Nou, die vraag stel ik me niet eens. Het doet er namelijk niet toe. Ik kijk er alleen maar naar en neem er notie van. Het is zoals het is.

Nee. Je bent niet machteloos en je hebt wél controle. Jij hebt de macht over je eigen emoties en je eigen gevoel. Jij hebt controle over hoe je omgaat met dat wat je ziet en hoort. Jij hebt ook de macht en controle over hoe je omgaat met wat er nu allemaal gaande is.

Was wat er nu gaande is voor jou dan allemaal zo gemakkelijk André? Nee, eerst niet. Ook ik voelde al vanaf maart 2020 een tijdje verdriet en daarna boosheid. Al snel daarna heb ik tegen mezelf gezegd dat ik niet mee ga lijden. Een daarmee neem je heel eenvoudig de controle en de macht terug.

Is dat moeilijk? Nee hoor. Helemaal niet. Het is zelfs heel eenvoudig en gewoonweg een kwestie van doen.

Succes komt niet vanzelf. Het begint en eindigt altijd bij jezelf.

Als je steeds de controle over hoe je je voelt aan anderen geeft, geef je inderdaad je macht uit handen. Als jij je stemming laat leiden door alles wat er in de wereld gebeurt, ook.

Pas als je snapt dat jij zelf bepaalt hoe je voelt, niet meer mee lijdt, ongeacht wat er om je heen of met je gebeurt en -belangrijk!- daar ook naar handelt, heb je jouw controle terug en ben je vrij. Oftewel: Je kunt niet alles controleren wat er gebeurt. Je kunt wel altijd controleren hoe je daar mee omgaat.