Kwets jij? Oordeel jij? Voel jij je Gekwetst? Voel jij je Beoordeeld? Het zijn geschenken die je uit- en aan mag pakken.

Anouk zette afgelopen week een foto van bloedend verband of papier, zo goed kon ik het niet zien, in de toiletpot op de socials. Ze schreef er een bericht bij voor alle transvrouwen in de trant van : 'Je piemel laten amputeren, maakt je nog geen vrouw'

PETA was afgelopen week van mening dat paarden uit de draaimolen moeten worden verwijderd, want ze doen denken aan de overheersing van de mens over de dieren.

Eerder al zagen we al dat de gouden koets, kunst, afbeeldingen, standbeelden met zwarte mensen die onderdrukt worden door witte mensen (ja wit, geen blank) niet meer konden en moesten verdwijnen vanwege het slavernijverleden en/of de VOC-tijd. Ook straatnaamborden als Nootmuskaatstraat konden niet meer en iedereen kent de zwartepiet-discussie.

Oordelen is de andere kant van de medaille. Iedereen heeft een oordeel over bovenstaande zaken. Sommigen zijn het er mee eens, anderen vinden het absoluut niet kunnen. Het is het als maar voortdurende spel van zij die die zich gekwetst voelen en zij die daar een oordeel over hebben.

Ook in het dagelijks leven komt het voor. De ander zegt iets en je voelt je gekwetst. Je leest of hoort iets over iemand op de MSM en hebt er een oordeel over. We doen het allemaal.

En daar kunnen we blij om zijn. Ja, daar kun je blij mee zijn!

Want iedere keer dat jij je nog gekwetst voelt, geraakt of getriggerd wordt, is er nog weer iets in jezelf dat moet worden opgelost, afgepeld en geheeld mag worden. Dat geldt ook voor ieder oordeel dat je hebt. Het zegt niets over de ander, maar altijd iets dat je in jezelf nog niet hebt geaccepteerd.

Voel je je gekwetst, be- of veroordeeld zijn dat altijd en 100% zaken van jou en niet van de ander. Jij hebt in jezelf nog en weer iets op te lossen.

Dat geldt ook voor de ander. Wanneer de ander zich gekwetst voelt of be- of veroordeeld door jou, zijn dat zaken die de ander heeft op te lossen. Dat heeft dus niets met jou te maken. Excuses maken is dus in principe altijd zinloos, al kan het de ander wel helpen in zijn of haar proces. Het blijft echter van de ander en niet van jou.

Kwetsen, oordelen, je gekwetst, be- of veroordeeld voelen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het zijn geschenken die je uit en vervolgens aan mag pakken om steeds weer een diepere laag van jezelf te ont-wikkelen. Een nooit eindigend proces waarbij ik je ook vandaag weer veel plezier wens.  


➤Afspraak maken voor 1:1 Coachingsessie ➤