Roerige tijden. Kijk ernaar en laat je licht schijnen!

Boeren die moeten worden onteigend. Groningers die hun huis zien verzakken en aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Door de staat ontvoerde kinderen. Ouderen en bijstandsgezinnen die de energierekening niet kunnen betalen. Toeslagenaffaire. Corona- én vaccinellende (welke uiteraard verhuld moet blijven om claims te voorkomen). Door niemand gekozen supranationale organisaties en NGO's die ons willen knechten. Jongeren die geen huurhuis kunnen vinden. Patiënten die geen medicijnen meekrijgen bij de apotheek. En wereldwijd: Honger, oorlog, ellende, ziekte, dood en verderf. Et cetera.

Ja, er is veel ellende. Je zou er moedeloos van kunnen worden.

En daarom vragen mensen zich ook vaak af of ik niet naïef optimistisch ben. Over wat er gaande is en wat de toekomst gaat brengen. Of ik wel zie wat zich allemaal afspeelt. Het antwoord heb ik door de opsomming hierboven gegeven. Ik zie al die ellende ook.

De belangrijkste vraag voor mij is echter niet of je wel of niet die ellende ziet. De vraag is hoe je daar mee omgaat.

Op deze aarde is er duister en licht, yin en yang, angst en liefde. En als het ene probleem is opgelost, dient zich alweer een ander probleem aan. Dat zal nooit veranderen. Dat is wat de tijdelijke reis op deze aardbol met zich meebrengt.

Ik heb leren kijken met het is wat het is. Het is niet mijn taak daarover te oordelen. Want het allerbelangrijkste is, dat ik een keuze heb. Iedere dag opnieuw. Ik heb altijd de keuze -én dus de luxe!- me hierin mee te laten sleuren óf juist zelf het licht te zijn.

Zelf het duister een beetje lichter maken, door het licht te laten schijnen op al die ellende. En die keuze maak ik iedere dag voor mezelf. Doe je mee?

Dat heeft ten eerste een zeer positief effect op jezelf. Én het heeft een positief effect naar de wereld om je heen. Jij bent oprecht blij en maakt daardoor ook anderen blij. Jij straalt en dus stralen anderen ook.

Dus wat doe jij vandaag? Laat je je meesleuren door al die narigheid óf kies je er voor jouw licht te stralen?

Mijn advies: Tijd is kostbaar en komt nooit meer terug. Kies wijs.

Fijne dag!