Tips voor coaches en hulpverleners: Verwacht niets. Het gaat niet om jou, maar om de ander!

Ook dit jaar heb ik weer veel mensen begeleid, gecoacht, op weg geholpen, verder gebracht, blij gemaakt, laten lachen om zichzelf, aangestoken met optimisme, positiviteit en genieten van het leven. 

Daar ben ik dankbaar voor. Dankbaar dat mensen mij hebben gekozen om mee te sparren, hun diepste zielenroerselen met me te delen en me te vragen ze te helpen bij hun bedrijf, hun ambities en verlangens.

Er zit een enorme valkuil aan het zijn van coach. En dat is het hebben van verwachtingen. Jij hebt als coach iemand geholpen en diegene uit niet zijn dankbaarheid naar jou. Misschien is er zelfs wel betaald voor je diensten en toch had je stiekem wel iets meer verwacht. Maar ook na de sessie(s) hoor je nooit meer iets. Nogal wat coaches zijn hierover teleurgesteld.

Ook dit jaar heb ik weer veel mensen gratis begeleid en zelfs de koffie/thee voor betaald daar waar we samen kwamen. Dat heb ik met plezier en genoegen gedaan en de warme handdruk of knuffel na afloop vond ik meer dan voldoende.

Tip: Verwacht niets als je coacht. Als je begaan bent met mensen is de kans groot dat je dan teleurgesteld raakt. Jij bent als coach bezig met degene die tegenover of naast je zit. Zij vertrouwen op jou en geven zich bloot. Dat zou beloning genoeg moeten zijn. Verwacht niets. Dan word je ook niet teleurgesteld. Denk eraan dat het nóóít over jezelf gaat, maar over de ander.

Dat geldt trouwens niet alleen tijdens het coachen zelf, maar ook al aan de voorkant al. Bij de website of op de socials van coaches, hulpverleners, alternatieve genezers et cetera gaat het veel te vaak alleen maar over henzelf. Geen wonder dat ze weinig omzet hebben.

Tip: Als je winst wilt maken, vertel dan vooral wat je kunt betekenen voor de ander.

Voel je je aangesproken? Word dan niet boos op mij. Verwar de boodschap niet met de boodschapper. Je mag gerust een duimpje of hartje onder deze post plaatsen, maar het hoeft niet. Ik ben op geen enkele manier afhankelijk van waardering, erkenning, respect et cetera van anderen. 

Bedankt voor het lezen van deze bijdrage en fijne dag!

NB Ook in het nieuwe jaar kun je als je professional bent of wilt worden, met me sparren. Heb je interesse, stuur dan even een PM.


➤Afspraak maken voor 1:1 Coachingsessie ➤