Verplicht of écht genieten. Wat kies jij?

Nergens wordt de drang naar ongelimiteerd consumeren zo goed zichtbaar als op Tweede Pinksterdag. Vroeger ging de goegemeente naar de meubelboulevard en de jeugd naar het enige Nederlandse festival: Pinkpop.

De kudde maakt het nu niet meer uit. Musea, festivals, optredens, folklore, wandelroutes, familiedagen, sporttoernooien, vakantie et cetera. Alles! wordt bestormd en volledig bezet. De drang naar consumptie is enorm.

Niet zo gek toch André, als je ziet in welke ellende we zijn gedompeld de afgelopen Coronajaren? Nee, je zou denken van niet. Toch zijn er naar mijn bescheiden mening vraagtekens te plaatsen bij de intentie erachter.

Wat ik signaleer noem ik 'verplicht genieten' Moeten genieten. Op vakantie moeten. Op een terras moeten zitten. Het 35 jaar getrouwde echtpaar dat toch maar gaat fietsen ook al hebben ze elkaar al jaren niets meer te melden.

Ik zie het veel en vaak en moet er hard om lachen. Én het heeft ook iets triest. Want het rent en het vliegt en het doet maar wat. Alles is gericht op consumptie. Hard werken en dan hard 'genieten' Niet omdat het kan. Nee omdat het moet. Verplicht genieten.

En ik heb geen bewijs, maar na het verkalken van de pijnappelklier is het er niet beter op geworden. Naturals weten waar ik over spreek.

Maar André, jij hebt het toch altijd over genieten van je dag en zo je leven?

Ja, dat klopt, maar dan heb ik het niet over verplicht genieten. Voor écht -leren- genieten moet je eerst de andere kant op durven kijken. Niet naar buiten, maar naar binnen. Daar waar alles begint. Kijken naar je werkelijke drijfveren en echte verlangens. Kijken naar je onbewuste patronen en programmeringen en deze oplossen en jezelf daardoor ont-wikkelen.

En iedere keer als je dat doet, geniet je op een totaal andere manier van exact dezelfde aardse zaken. Je herkent deze mensen vanzelf. Ze stralen. Hun ogen twinkelen. Voor de Naturals: De pijnappelklier staat wagenwijd open en is in volle verbinding.

Dus hoe sta jij in het leven. Ben je verplicht aan het genieten of geniet je diep van binnenuit? Eet je, beweeg je, kijk je, hoor je alleen met je zintuigen of neem je het echt waar en in je op? Moet het allemaal steeds groteren meer of geniet je van alles, ben je echt aanwezig en je dus ook bewust van de kleine dingen om dankbaar voor te zijn?

Als je dit blog tot hier hebt gelezen weet je het antwoord. En als jouw antwoord je niet bevalt, doe er dan wat aan. Keer naar binnen en van daaruit weer naar buiten. Er gaat iedere keer een steeds mooier wordende wereld voor je open.

Fijne dag!