Vertrouwen

Vertrouwen is belangrijk. Maar kan het nog tegenwoordig? In wie of wat kun je nog vertrouwen hebben?

We leven in een rare tijd. Een tijd waarin ons vertrouwen danig op de proef wordt gesteld. Vertrouwen we de overheid nog? Vertrouwen we erop dat de regering het beste doet met ons belastinggeld? Voor velen is het antwoord nee. Het vertrouwen in de politiek is nog nooit zo laag geweest.

Vertrouwen in een goede afloop. Voor deze wereld bijvoorbeeld. Komt het wel goed? Met virussen, weersveranderingen en oorlogen? Vroeger vertrouwden mensen op de kerk op hun religie. (Dat is wat anders dan God!) De geschiedenis leert dat dat vertrouwen vaak is beschaamd. En de meeste oorlogen worden erom gestart. Veel mensen zijn dat vertrouwen kwijt geraakt.

Vertrouwen we de berichtgeving nog? Ik kom uit een tijd waarin thuis het 8 uur journaal heilig was. We moesten allemaal stil zijn. Wat daar verkondigd werd, was 100% waar. Dat gold ook voor wat in de krant stond. Tegenwoordig is dat anders. Jeugd kijkt nauwelijks meer TV en de alternatieve media neemt steeds meer toe. Het vertrouwen in de traditionele mainstream media heeft een flinke knauw gehad.

Vertrouwen we dan anderen nog? De coronacrisis had als naar neveneffect dat mensen elkaar niet meer vertrouwden. Het wantrouwen was groot. Als iemand een kuchje deed, was er al "gevaar" Het aangewakkerde wantrouwen door o.a. Hugo de Jonge ('pandemie van de ongevaccineerden') heeft families en vriendschappen geruïneerd. Mensen kwamen niet meer bij elkaar over de vloer, sommigen konden niet eens afscheid nemen.

Wie kunnen we dan nog wel vertrouwen?

Nou, ten eerste onszelf. Vertrouwen in jezelf is een mooie eigenschap. Het brengt je ook veel. We noemen het dan ook zelfvertrouwen. Je staat er krachtiger door in het leven. Je maakt betere keuzes en zegt bijvoorbeeld nee als iets niet goed is of voelt voor je. Het gemakkelijke aan zelfvertrouwen is dat het een keuze is. Ja dat is het. Jouw zelfvertrouwen bepaal jij zelf. Laat het niet afhangen van de ander, want dan is het natuurlijk geen zelfvertrouwen meer. 

En natuurlijk: Vertrouwen op het universum. Daarin heb ik een onwankelbaar vertrouwen. Ik wéét dat het goed komt.

Ja, hoe dan André? Je schetst net allerlei zaken die ons vertrouwen aantasten en nu zeg je dat je weet dat het goed komt?

Dat klopt en het is lastig als je het niet weet. Je moet dus zelf op zoek naar het antwoord. Daarvoor moet je de andere kant op kijken. Niet naar buiten, maar naar binnen. Het antwoord ligt verscholen in jezelf. Kijk er dus niet voor naar de buitenwereld, maar ga aan het werk met jezelf. Kijk net zo lang totdat je ook weet dat je er op kunt vertrouwen.

Het mooie daarvan is dat binnen buiten gaat worden en we dus langzaam de weerspiegeling van ook jouw zelfrealisatie in de buitenwereld terug gaan zien. Mooi hè dat je daar aan mee kunt werken toch? 

Kom op. We maken er een prachtige dag van!