Volgzaam Zijn: Van Moeten Presteren naar Moeten Genieten naar Moeten Spiritualiseren.

Het zal in de jaren '90 zijn geweest toen er een alleenstaande moeder gehuld in roze maillot op het 10-minuten-gesprek kwam. Het ging in die 10 minuten niet over haar zoon maar over haar. De zin die me is bij gebleven en die typerend is voor vrouwen van een bepaalde leeftijd die denken dat ze wat in te halen hebben is: "Nu ben ik aan de beurt" 

Het is een goed voorbeeld van de tijd waarin het 'Moeten Genieten' hoogtij vierde en kwam voort uit het 'Moeten Presteren' De ratrace waar ook nu nog velen in zitten. De 'goede baan' die na 'je moet je best doen op school' leidt tot de enorme hoeveelheid overspannenheid en burn-out.

Het komt allemaal uit dezelfde bron: Volgzaam zijn. Ons is geleerd te doen wat er van je verwacht wordt. Ons hele systeem is er op ingericht. Het begint al bij de aangifte op het gemeentehuis op de dag dat je geboren wordt, strekt zich uit over de schoolperiode van peuterzaal tot universiteit en komt uiteindelijk tot een status quo in huisje, boompje, beestje.

En dan moet je het voor elkaar hebben en tevreden zijn. Je hebt keurig gedaan wat men van je verwachtte en bent aangekomen op de plek waar je zult blijven of deze zult inruilen voor een twee-onder-een-kap na 20 jaar hypotheek aflossen. Met het geld dat je verdient met de 'goede baan' die je tot je 70ste moet uitoefenen en waar je keurig belastingen over betaald.

'Moeten Genieten' kwam er bij. Leuke dingen doen. Alsmaar. Iedere dag. Iedere minuut. Op vakantie, in de winter skiën en het hele weekend vol gepland. Leuk joh! De maillot-moeder dacht werkelijk dat ze iets had gemist. Voor de meesten was en is het slechts afleiding en doen wat er van je gevraagd en/of verwacht wordt.

Hoe vast de kudde zit werd duidelijk in de Corona-periode waar de makke schapen zich klakkeloos lieten inspuiten met god-weet-wat.

In het nieuwe millennium is daar het 'Moeten Spiritualiseren' bij gekomen. Van sauna- en spabezoekjes, massagesessies naar vage ceremonies, zogenaamde meditaties, mindfullness, naar heuse retraites, coaching, volle maan aanbidding en het manifesteren via affirmaties, visualisaties, the law of attraction et cetera. Eerst alleen offline en later ook online met webinars, trainingen tot en met eigen apps.

Met Genieten en Spiritualiseren is in essentie niets mis. In veel gevallen is het echter slechts een vervanging geworden van Volgzaam Zijn. Datgene waarvan men denkt eraan te moeten voldoen. Waarbij zowel bij aanbod als vraag een diepe angst voor afwijzing en het niet goed genoeg zijn zit.

Vraag jezelf op deze zondag dus eens af in hoeverre jij volgzaam bent. Doe je echt wat je het allerleukst vindt en je blij maakt? Geniet je echt of doe je net alsof. Is het aanbod en jouw vraag werkelijk vanuit zuivere intentie, waarheid en oprecht bewustzijn? Ben je écht bezig met zelfrealisatie?

De enige die het antwoord heeft ben je zelf.

Fijne zondag!


➤Afspraak maken voor 1:1 Coachingsessie ➤