Waarom kies jij voor (on)zichtbaarheid?

Onlangs zag ik op de socials een schaars gekleed jong meisje die mannen aansprak met de vraag 'kiss or slap' Kiezen voor een zoentje op de wang of een klap op de billen. Daarna vroeg ze meteen of diegene het leuk vond en om haar te raten van 1 t/m 10.

Een typisch voorbeeld van nutteloze zichtbaarheid. De drijfveer is aandacht, erkenning, waardering. Geen diepere laag, maar zoveel mogelijk duimpjes, hartjes, kusjes om het weliswaar mooie, maar lege omhulsel te vullen met angst voor afwijzing als onbewuste aanjager.

Minder aan de oppervlakte en soms bijna niet van (opr)echt te onderscheiden komt deze nutteloze zichtbaarheid ook voor bij veel bekende mensen. Ook bij veel goeroes, coaches, hulpverleners. Voor henzelf en dus ook anderen heel moeilijk te zien, is diepe misleiding ook hier de aanjager.

Er bestaat ook nutteloze onzichtbaarheid. Jezelf niet laten zien vanuit de gedachte dat je er niet toe doet, dat je te klein, te dik, te dun, niet mooi genoeg, niet sterk genoeg bent of niet genoeg te vertellen hebt. Je houdt jezelf klein. Je laat de leeuw diep van binnen niet brullen. Je staat niet in je kracht en denkt dat anderen het beter kunnen dan jij zelf.

En ook de andere kant van nutteloze onzichtbaarheid. Vanuit de ivoren toren. Zij die alles willen overzien en neerkijken op het gepeupel. Én zij die vanuit een soort verbittering besluiten dat het beter is dat ze niet meer gezien willen worden, zich terug trekken en er uiteindelijk toch weer aan beginnen. Deze groep herken ik goed, omdat ik ik het zelf meermaals heb gedaan. Iemand als Gordon is een ook een goed voorbeeld. Stoppen met zingen en toch weer beginnen. Verhuizen naar Zuid-Afrika, maar toch weer naar Nederland et cetera.

De laatste variant is zingevende zichtbaarheid. Kiezen om zichtbaar te zijn zonder dat het om jezelf gaat. Je hebt een boodschap en wilt deze uitdragen. Het gaat niet om jou, maar om een bijdrage te leveren aan het collectief

Zelf heb ik voor deze laatste variant gekozen. Zichtbaar zijn zonder mezelf belangrijk te vinden of te veel in mezelf te gaan geloven. Content delen waar anderen hun voordeel mee kunnen doen, zonder dat het om mij draait. Mensen met een oprecht mooie boodschap voor het voetlicht brengen. Omdat ze zelf niet door hebben dat ze een groot podium verdienen, is het mijn opdracht ze vanuit zuivere intentie te laten stralen.

Voor mij zijn zelfspot en humor daarbij onontbeerlijk. Mezelf niet té serieus en op de hak durven en laten nemen. Geen verdienmodel hanteren. Goed geld maken en dat onbaatzuchtig aanwenden en laten overvloeien naar daar waar nodig.

Tip: Kijk als voorbeeld eens goed naar wat je de afgelopen tijd hebt geplaatst op sociale media. Vanuit welke intentie deed je dat wel of niet? Was die intentie zuiver of gebaseerd op angst? Duik diep naar binnen en kijk eens goed in de spiegel. Dat kan een boeiende en soms ook lastige innerlijke reis zijn. Geloof mij dat je er toch uiteindelijk ten volle van kunt en zult gaan genieten. 

Fijne dag!


➤Afspraak maken voor 1:1 Coachingsessie ➤