Welke rol speelt geld in het uitdrukken van jouw meerwaarde?

Er zijn verschillende soorten waarde. Zo zijn we niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Er bestaat ook zoiets als eigenwaarde. De waarde van het zelf. Wat vind jij jezelf waard? Waarbij minderwaardigheid voor nogal wat mensen een al dan niet bewust thema is.

Daarenboven is er meerwaarde. Die wordt bepaald door wat je betekent voor anderen en/of voor de maatschappij. In onze samenleving wordt meerwaarde uitgedrukt in geld.

Als je in loondienst bent wordt deze bepaalt door anderen. En indirect ook door jezelf. Je bent immers akkoord gegaan met je baan of contract. Zelfstandigen kunnen zelf kiezen hoeveel ze betaald willen krijgen voor hun service of diensten. Voor velen nogal een kluif. Want hoe bepaal jij jouw eigen meerwaarde?

Er zijn er die daar geen enkele moeite mee hebben. Sommigen vragen zelfs exorbitante gage of vergoeding. Ook zijn er dienstverleners die de klant, cliënt, coachee laten bepalen of en hoeveel ze willen betalen voor de verleende service; wat de meerwaarde van de dienstverlener is. Bijvoorbeeld in de vorm van donaties.

Beide kanten van de medaille kunnen zoals altijd voorkomen. Vanuit oprechtheid en zuiverheid. Een reële, realistische prijs vragen bijvoorbeeld. Of vinden dat zij met een krappe beurs ook gebruik moeten kunnen maken van de aangeboden dienst of service en het dus aan de ander laten wat ze geven.

Het kan ook komen vanuit diepe afwijzing van het zelf. Bijvoorbeeld zij die doorslaan naar zelfzucht en daardoor een veel te hoog prijskaartje aan hun diensten hangen. Of andersom. Zij die juist te weinig eigenwaarde hebben om zichzelf goed te laten betalen. Of zij die voorheen goed geld verdienden en nu als tegenrespons enkel nog kiezen voor vrije giften. En daarmee al dan niet bewust, degene die ze voorheen waren afwijzen.

Hoe zit het bij jou? Durf jij eerlijk te kijken naar jezelf als het om geld gaat? Vind jij het geen probleem goed te laten betalen voor jouw meerwaarde? Of vraag je eigenlijk te veel? Of heb je juist moeite met geld vragen en laat je het liever over aan anderen je meerwaarde te bepalen?