Zit jij vast in de Drama-driehoek?

De driehoek van slachtoffer, redder en aanklager is een concept dat vaak wordt gebruikt in de context van transactionele analyse en de dramadriehoek. Het beschrijft een dynamiek waarin mensen zichzelf en anderen in verschillende rollen plaatsen tijdens interpersoonlijke interacties.

In deze driehoek vind je de volgende 3 rollen:

1. Het Slachtoffer: Het slachtoffer voelt zich hulpeloos, machteloos of onderdrukt. Ze geloven vaak dat externe omstandigheden of anderen verantwoordelijk zijn voor hun problemen of ongeluk. Slachtoffers kunnen soms passief zijn en de neiging hebben om medelijden en sympathie van anderen te zoeken.

2. De Redder: De redder is iemand die de behoefte voelt om anderen te redden of te helpen. Ze hebben de neiging om zichzelf te zien als degenen die anderen kunnen helpen uit moeilijke situaties te komen. Redders kunnen zich overmatig bemoeien met het leven van anderen en hebben de neiging om hun eigen behoeften opzij te zetten ten gunste van anderen.

3. De Aanklager: De aanklager is kritisch, veroordelend en beschuldigend naar anderen toe. Ze kunnen anderen de schuld geven van problemen en fouten, en hebben de neiging om zichzelf als superieur te zien. Aanklagers kunnen anderen onder druk zetten en bekritiseren om hun eigen gevoel van macht of superioriteit te vergroten.

Deze dynamiek wordt als een "driehoek" beschouwd omdat mensen vaak heen en weer bewegen tussen deze rollen in verschillende interacties. Bijvoorbeeld, een persoon kan zich in één situatie als een slachtoffer voelen, in een andere situatie als een redder willen optreden, en in een andere situatie aanklagerig gedrag vertonen.

De dramadriehoek is een ongezonde dynamiek en het streven is om uit deze rollen te stappen naar meer gezonde, volwassen interacties waarin verantwoordelijkheid, empowerment en empathie centraal staan. Het bewustzijn van deze dynamiek kan helpen om patronen van dysfunctioneel gedrag te doorbreken en gezondere relaties op te bouwen.

Zit jij in jouw leven op dit moment vast in één of meerdere rollen?


➤Afspraak maken voor 1:1 Coachingsessie ➤